Documentaire van “Ut Gruusbèks Carnaval”

Een virus dat de hele wereld tot stilstand brengt. Lockdown, avondklok. Regeringen die wereldwijd alle grote en zelfs kleine activiteiten hebben verboden. We zijn in oorlog met een levensgevaarlijke onzichtbare vijand. Dus ook een voor mij onmisbaar feest sneuvelde. De Carnaval.

De dampende feesttent waar verleden jaar nog het dak eraf ging zal dit jaar niet meer zijn dan een open lege vlakte. Niks Keulen, niks afterparty’s, niks feesttent, niks optocht. Oftewel het wordt dit
jaar 4 x niks met de carnaval. Helemaal niks ? Niet helemaal.

Groesbeek is daar te vindingrijk voor. Waar ze overal bij de pakken neer gaan zitten probeert Groesbeek er toch nog iets van te maken om een klein beetje dat carnavals gevoel te krijgen. Een groepje maakte een drie delige carnavallistische persiflage op het TV programma de Wereld Draait Door.

Wij zijn volop bezig met het maken van een documentaire van het Groesbeeks Carnaval waarbij heel Groesbeek kan terug kijken op 67 jaar carnavals historie. We gaan er geen suffe info avonden van maken maar 5 uitzendingen van 90 minuten waarin een 82 Groesbeekse Carnavallisten aan het woord komen met hun belevenissen en verhalen. Dat afgewisseld met filmbeelden uit het Filmarchief Groesbeek van 1959 tot 2021.

We wilden in eerste instantie 11 afleveringen gaan maken maar omdat we ze willen uit gaan zenden tijdens de carnaval hebben we ze samen gevoegd tot 5
afleveringen. Met hemelvaart komt er dan nog een 6e aflevering.

Onder zware corona maatregelen is alles opgenomen in café ut Huuske. De lijst met namen werd door Fred Sanders afgehandeld en samen gesteld. De filmopnames en montage nam William Janssen (Fiem) voor zijn rekening. Eén voor één kwamen ze opdraven. Bijna 3 weken lang werd er gefilmd. Daarna ging Fiem voor 2 weken in quarataine in zijn montage studio. En tijdens het schrijven van dit stukje zit ik daar nog. De deadlines naderen. Dus druk druk druk.

We hopen alles op tijd af te krijgen om zo samen met jullie onder het genot van en bierreke tijdens de carnaval, middenin een lockdown en avondklok, gezellig terug te kunnen kijken naar de mooie momenten van, Ut Gruusbèks Carnaval.

De uitzendingen zijn te zien op internet bij Filmarchief Groesbeek en bij Omroep Berg en Dal op TV:

  • Vrijdag 17.00 – 18.30 uur
  • Zondag 17.00 – 18.30 uur
  • Maandag 17.00 – 18.30 uur
  • Dinsdag 17.00 – 18.30 uur
  • Woensdag 17.00 – 18.30 uur

William & Fred

Abonneren
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties